emma_metoo2.jpg

Genierna på konstskolorna – Panelsamtal om maktmissbruk på konstnärliga utbildningar

6 mars 2018

Välkommen på release för årets första nummer av KONSTNÄREN med panelsamtal om maktmissbruk på konstnärliga utbildningar, 21 mars kl 18–20 på Bonniers Konsthall.


Genierna på konstskolorna
Ett samtal om maktmissbruk på konstutbildningarna

21 mars kl 18-20 på Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, Stockholm.
Medverkande: Shiva Anoushirvani, konstnär; Sara Arrhenius, rektor Kungl. Konsthögskolan, Karolina Modig, kulturjournalist, Maria Saveland, rektor Basis.
Samtalet modereras av Sofia Curman, chefredaktör för tidningen KONSTNÄREN.

Fri entré men begränsat antal platser. Föranmälan till osa@bonnierskonsthall.se.

I konstvärldens #metoo-upprop, #konstnärligfrihet, handlade en överväldigande majoritet av konstnärernas vittnesmål om händelser som skett under utbildningen. Historierna om professorer och lärare som i konstens namn trakasserat studenter till den grad att de har gett upp sina konstnärdrömmar är förfärande många.
I ett omfattande reportage i årets första nummer av KONSTNÄREN (kommer 23 mars) berättas bland annat om hur två professorer med rasistiska och sexistiska förtecken i ett helt decennium mobbade studenter på Mejan, om psykisk terror på Konstfack och om en lärares misshandel av en kvinnlig student på en förberedande skola.

I detta samtal diskuterar vi vad som ligger bakom det utbredda maktmissbruket på konstskolorna. Varför har ingen vågat tala om det tidigare? Och hur kan skolorna förändras för att stoppa det?

Under kvällen finns ett dagsfärskt nummer av KONSTNÄREN att köpa till releasepris. Numrets konstnär är Lap-See Lam, aktuell i konsthallens utställning Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendiater 2017. Fri entré till konsthallens aktuella utställningar under kvällen.

Den brittiske konstnären Peter Liversidge gästar Bonniers Konsthall under 2018. I en skyltverkstad, "Sign Painting Stuido", har konstnären låtit tillverka ett antal plakat med budskapet "I AM YOUR SISTER". Plakaten kommer finnas tillgängliga för besökare att ta med sig hem efter samtalet.

Välkomna!

Illustration: Emma Hanquist


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!