Kurser och seminarier


Svensk Konstnärsservice erbjuder utbildningsrelaterade tjänster till yrkesverksamma konstnärer över hela landet inom bland annat juridik och ekonomi, med särskild fokus på olika typer av avtal såsom utställnings-, gestaltnings- och formgivningsavtal samt upphovsrättsliga frågor. Konstnärer erbjuds korta kurser eller föreläsningar avgiftsfritt i olika ämnen. Exempel på kursinnehåll är deklaration, budgetering, prissättning av konst, MU-avtal med mera. På denna sida kan du också läsa om kommande seminarier workshops med mera.

Om vår utbildningsverksamhet

Våra kortkurser ger grundläggande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom ekonomi och juridik som är av betydelse för våra medlemmar i den konstnärliga skapandeprocessen, i det konstnärliga utövandet samt i rollen som småföretagare. Efter avslutad kurs ska deltagarna ha en grundläggande förståelse för ekonomiska och juridiska frågor, förstå grundläggande begrepp och förstå den inverkan ekonomiska och juridiska frågor kan ha på deras konstnärliga verksamhet. Kursdeltagarna ska också få en inblick i när det kan vara påkallat att rådfråga juridisk och/eller ekonomisk expertis.

Förfrågningar till Konstnärernas Riksorganisation från arrangörer och beställare är många, till exempel om tillämpning av MU-avtalet och andra utställningsrelaterade frågor, upphandling av konst, ersättning och villkor för gestaltningsuppdrag, ansvar för underleverantörer, försäkring och hyresfrågor, förvaltning av (offentlig) konst samt upphovsrätt. Svensk Konstnärsservice erbjuder därför vissa kurser, mot en avgift, till arrangörer/beställare med avsikt att förmedla kunskap i för konstnärer viktiga frågor.

Konst på export Röhsska_IG

Konst på export – ett frukostseminarium om att sälja och visa konst utomlands.

Datum: 3 maj 2024
Tid: 09:00-12:00

Seminariet gästas av Isobel Dennis, chef för konsthantverksmässan Collect Fair, som berättar om sitt arbete med en av världens mest inflytelserika mässor med fokus på samtida konsthantverk och design. Geska Helena Brecevic från Konstnärernas Riksorganisation presenterar handboken "Konst på Export", en steg-för-steg-guide med praktiska råd om hur man packar, transporterar och förtullar konst vid export. Hon kommer också att dela med sig av insikter från rapporten "Konstbranschen i siffror 2023". Evelina Hedin berättar om Konsthantverkscentrums internationella projekt. Simon Lind, packmästare på Transart förmedlar vad man bör tänka på när man packar och transporterar konst. Smyckekonstnären och galleristen Karin Roy Andersson och skulptören Eva Hild delar med sig av sina personliga erfarenheter av att packa, transportera, ställa ut och sälja konst utanför Sverige.

Vem kan delta? Seminariet är öppet för alla intresserade, men anmälan krävs och är bindande.
Avgift: Det är kostnadsfritt att delta men anmälan är obligatorisk och om du avbokar senare än 7 dagar innan eventet/inte dyker upp faktureras en no-showavgift på 250 kr. När du deltar i seminariet bjuder vi på gratis inträde till Röhsska museets utställningar.

Anmäl dig här!
PRV_kurs_YT

KURS: Så skyddar du dina immateriella rättigheter!

Datum: 17 maj 2024
Tid: 10:00-11:30

Med idéer, kreativitet, kunskap och erfarenhet som utgångspunkt i din verksamhet är det viktigt att känna till dina immateriella rättigheter. Upphovsrätt, patent, varumärkesskydd och designskydd är kanske rättigheter du känner igen. Men fler skydd finns; företagshemligheter för idéer, kunskap och annan specifik information, och/eller geografiska indikationer om du arbetar med lokala konsthantverkstraditioner.

Kursledare: Katarina Renman Claesson, Markus Dahlberg
Nivå: Grundkurs
Form: YouTube-seminarium
Vem kan delta? Öppet för alla intresserade.
Avgift: Kursen är kostnadsfri.

Anmäl dig här!
Screenshot 2024-04-18 at 18.48.40

Save the date! 5 juni: Rapport och ny databas över digitala försäljningsplattformar

Datum: 5 juni 2024
Tid: 10:00-11:30

2019 gjorde vi på Konstnärernas Riksorganisation en genomlysning av digitala plattformar för försäljning uthyrning och streaming av konst. Många har efterlyst en uppföljning och därför håller vi på med en ny genomlysning tillsammans med Maria Adenfeldt på SWECO. Den 5 juni klockan 10-11.30 presenterar vi en kort rapport och en ny lista med plattformar. Presentation sker i formen av ett webbsänt seminarium.

Vem kan delta? Öppet för alla intresserade.
Avgift: Seminariet är kostnadsfritt.

Anmäl dig här!
SSDD_2204_hemsida

FÖREDRAG: Hållbarhet och skäliga villkor i svensk design – Southern Swedish Design Days, Malmö

Datum: 24 maj 2024
Tid: 11:15-11:45

För att upprätthålla en hållbar "Svensk Design" är det avgörande att visa omsorg och ta hänsyn till alla de som är involverade i den ekonomiska värdekedjan och med det förstå behovet av skälig ersättning till formgivare. Detta stöds av tvingande regler i upphovsrättslagen, av EU-kommissionen och även av FN:s globala mål för hållbar utveckling. I detta seminarium reder Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation, ut begreppen. Tillsammans med formgivaren Anna Kraitz samtalar hon om vad det innebär att ta hand om och tillgodose de behov som finns för både uppdragsgivare och formgivare i ett formgivningsuppdrag för att åstadkomma hållbar svensk design.

Till eventet
digital Conference vadc 2024

SEMINAR: Visual artists, diverse conditions

Datum: 24 maj 2024
Tid: 10:00-17:00

On 24 May 2024, the Artists' Association of Sweden and IGBK will host a digital conference in partnership with IAA Europe and On The Move. The conference, "Visual artists, diverse conditions," will focus on the framework conditions for artistic work in Europe from the perspective of diversity.

Till eventet

Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!