14 februari: Manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare

22 januari 2015

Hotet från högerextrema krafter riktas idag inte bara mot samhällskroppen – utan också mot författare, poeter och bild- och formkonstnärer. Ofta mot de som ger uttryck för sin åsikt i offentligheten.


Hoten kommer i många former: mejl, kommentarer, telefonsamtal, hembesök, brev och hembesök. Men också vandalisering av utställningar och till och med misshandel. Alla hoten har dock samma uppsåt: att tysta. Att plantera rädsla, att skrämma till tystnad och självcensur. Att tysta röster när de behövs som mest.

Detta kan vi aldrig acceptera. Därför utlyser vi den 14:e februari en offentlig manifestation på Kulturhuset i Stockholm för att visa vårt stöd till de konstnärer och författare som hotas.

Medverkar gör bland andra kulturminister Alice Bah Kunhke, Anna-Lena Lodenius, Alexandra Pascalidou, Björn Wiman, Dror Feiler, Elisabeth Ohlson Wallin, Gunnar Ardelius, Heléne Lööw, Henrik Arnstad, Makode Linde, Ola Larsmo, Anders Rydell.

Moderator: Anders Rydell, författare och chefredaktör för tidningen Konstnären.

Manifestationen arrangeras av Konstnärernas Riksorganisation (KRO, Svenska PENSveriges Författarförbund och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF).

Tillsammans kommer också KRO/KIF, SFF och Svenska PEN initiera en gemensam handlingsplan för att utreda hur de allt allvarligare hoten mot yttrandefriheten ska bemötas.

14 februari kl. 14:00 – 16:00
Kulturhuset Stockholm, Foajé 3

Preliminärt upplägg:
14:00: Kort bakgrund till initiativet.
14:10 – 15:10: Konstnärer och författare berättar om hur de utsatts för hot.
15:10 – 15:30: Panelsamtal om den ideologiska bakgrunden till hoten. Heléne Lööw, Henrik Arnstad, Anders Rydell.
15:30: Avslutning: hur fortsätter arbetet.
15:40: Mingel, kaffe


Nyhetsarkiv