IMG_2882

Möte på socialdepartementet

16 februari 2024

Den 16 februari träffade Konstnärernas Riksorganisations ordförande Sara Edström statssekreteraren på socialdepartementet Johan Höij, politisk sakkunnige Martin Holmén och kansliråd Karin Gustavsson, tillsammans med en delegation från KLYS.


Delegationen från KLYS utgjordes av:
Mårten Sandén, ordförande KLYS, författare
Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS
Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen&Film, skådespelare
Victoria da Silva, ombudsman Journalistförbundet (ledamot i KLYS arbetsutskott)
Karin Inde, ordförande Musikerförbundet, musiker/jazzsångerska (ledamot i KLYS arbetsutskott)

Delegationen var där för att lyfta hur viktigt det är att regeringen nu äntligen bör lösa frågan om sjukförsäkringssystemet som missgynnat våra medlemsgrupper under så lång tid. Den utredning om SGI-systemet som nu ligger på socialdepartementets bord innehåller flera förslag som vi och hela KLYS-kollektivet tycker är högst väsentliga att genomföra för att vi ska ha ett trygghetssystem som faktiskt omfattar alla. Vi är med och betalar in till systemet, men kan i alltför liten utsträckning ta del av försäkringen.

Två viktiga reformer som utredningen föreslår är dels att vi ska kunna räkna samman alla våra historiska inkomster (alltså både från anställning och från eget företagande) när vår SGI ska beräknas, ett annat viktigt förslag är att statliga konstnärsstipendier ska vara SGI-grundande.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!