15-05-24_hudiksvallstidning_piaveronicaastrom_stipendium.png

Fyra talanger tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne

8 juni 2015

KRO/KIF har fått glädjen och förmånen att dela ut stipendier till minnet av konstnären Mona Ljungblad. Fyra lovande talanger - Marika Sanaksenaho, Pia Veronica Åström, Maja Thunberg och Johanna Moe - har fått varsitt stipendium på 10 000 kr.


Utdelningen har gjorts tillsammans med Olle Ebgen-Ljungblad, son till Mona Ljungblad och i samarbete med FRIKS, Fria konstnärliga och hantverksinriktade utbildningar.

Mona Ljungblads konstnärskap satte naturen och människorna i fokus. Hon var lyhörd för sin närmiljö, familjen och vännerna. I färgsnitt, akvarell och teckning skildrade hon sin värld. Hon stod också upp för kvinnorörelsen och var med i Grupp 8. Mona Ljungblad utbildades på Konstindustriskolan i Göteborg och på Hovedskous målarskola.

Motiveringar till stipendierna:

Marika Sanaksenaho, studerande vid Domens konstskola, tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne för ett stort mod och en flödande idérikedom. Hennes konst är konceptuellt spännande, humoristisk och avväpnande. Vi vill hedra Marika för att hon infiltrerar privatliv såväl som arbetsliv och för att hon skapar djupt personliga berättelser som berör många.

Pia Veronica Åström, studerande vid Gerlesborgskolan i Stockholm, tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne för att hon inte går ett steg utan att se en möjlighet. Hennes konst är okonventionell och fri från begränsningar. Vi vill uppmärksamma Pia Veronica för hennes kreativitet, nyfikenhet och intensitet. Hon verkar köra 150 km i timmen och vi vill att det ska fortsätta så.

Maja Thunberg, studerande vid Grafikskolan i Stockholm, tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne för friheten i hennes humoristiska, surrealistiska och vilda värld. Allt från artist books till tapetrapporter virvlar runt och får oss att se på det invanda med rentvättad blick. Vi vill lyfta fram Maja för att hon går utanför den invanda grafiska ramen och skapar sitt eget uttryck.

Johanna Moe, studerande vid Stenebyskolan, tilldelas stipendiet till Mona Ljungblads minne för hennes tänkvärda och känsligt utförda projekt. Hon rör sig fritt i tabubelagda områden och belyser förbisedda ämnen på ett hisnande sätt. Vi vill rikta ett stort tack till Johanna för att hon förmedlar det svåra så att många känslor och intryck ryms däri, sorg, skratt, skönhet.
 


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!