Seminarium 17 april om Creative Commons

15 april 2015

Hur ska konstnären representeras på nätet i framtiden, genom upphovsrätt eller gratiskultur? Den frågan och andra diskuterades vid ett av BUS arrangerat seminarium på Suprmarket.


Kristina Alexanderson från Creative Commons Sverige presenterade licensmodellen som ofta benämns CC licens. Det är en gratislicens där upphovspersonen avstår ersättning för icke kommersiellt bruk för all framtid. CC licensen kan även omfatta kommersiella nyttjanden utan ersättning. Erik Forslund berättade om BUS licensieringssystem. Det bygger på standardiserade avtal som syftar till enkelhet hos användaren och betalning till upphovspersonerna.

Efter presentationerna diskuterade en panel med konstnärerna Åsa Berndtsson, Nilsmagnus Sköld och Peter Johansson med publiken.

I diskussionen togs många olika frågor upp. Är internet endast ett "skyltfönster" för konstnären eller är det en normal verksamhet som ska ge ersättningar i likhet med andra publikationer? Det diskuterades en hel del kring hur CC licenser kan fungera tillsammans med licenser för betalning. Eftersom de flesta som licensierar med CC licens vill ha betalt när det kommer till kommersiella nyttjanden öppnades det för en dialog mellan BUS och Creative Commons. En kanske överraskande men tydligt fruktbar utveckling av diskussionen. Problemen med de stora jättarna på nätet, såsom Facebook, konstaterades vara tämligen lika och behoven av samverkan kanske ligger runt hörnet.

Mats Lindberg


Nyhetsarkiv