15-11-13sodrasidan_enprocentsregeln_huddinge_gunlindblad.png

Allt fler konstnärer agerar för att påverka konstpolitiken

18 november 2015

Det konstpolitiska engagemanget sprider sig över landet och det ger konkreta resultat. I fokus ligger enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning och MU-avtalet.


 

KRO/KIF Region Mitt har gjort en satsning på enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning. Senaste halvåret har det lagts medborgarförslag i Heby, Eskilstuna, Norrköping, Sala, Lidköping, Osby och Huddinge. Region Jämtland Härjedalen har antagit enprocentsregeln om konstnärlig gestaltning efter att KRO/KIF:s lokalförening lade ett medborgarförslag. 

Bild- och formkonstnären Gun Lindblad har nyligen lagt ett medborgarförslag i Huddinge om enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning.

– I dag har kommunen ingen budget för offentlig konst. Det är som att man skulle sluta köpa in böcker till biblioteket. I grunden är det en demokratifråga, säger Gun Lindblad.

Just nu tycks det som att Gun Lindblad kommer att få igenom sitt förslag i Huddinge. Flera av partierna har varit positiva. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Vibeke Bildt (Fp) håller med om att det behövs ett ökat kommunalt ansvar för den offentliga konsten. 

– Tidigare hade Huge (lokala bostadsbolaget) hela ansvaret för den offentliga utsmyckningen, men sedan har varken nämnd eller förvaltning tagit över det ansvaret. Det är olyckligt. Vi bygger mycket i Huddinge och den offentliga konsten måste finnas med i planeringen, säger hon till tidningen Södra Sidan.

– Har det tagit mycket tid för dig, Gun, att lägga medborgarförslaget?

– Nej, jag använde de färdiga utkasten till medborgarförslag, pressmeddelande och insändare som KRO/KIF har tagit fram. Det tog någon timme att anpassa texterna och skicka iväg. Genom att den breda lokaltidningen i Huddinge ville skriva, fick jag lägga lite tid på en intervju, men sen har ju de i sin tur ställt frågor till politikerna.

– Har du gjort något mer?

– Jag lyfte luren och ringde förvaltningschefen och kommundirektören och gav dem lite bakgrund för att de ska göra ett bra uttalande till politikerna som fattar beslutet. Sen har jag en idé om att få kommunen att arrangera ett seminarium om enprocentsregeln, men för det skulle jag vilja få med mig Konstnärer i Huddinge.

15-11-18_peorask_svtnorrbotten_medborgarforslag_mu-avtal.png

Även MU-avtalet står i fokus för påverkansarbetet. I Eksjö har kommunen fattat beslut om att tillämpa MU-avtalet efter påtryckning av konstnären Eva Dillner. I Luleå har författaren Peo Rask lagt medborgarförslag om MU-avtalet. Och i Oskarshamn ligger konstnären Willy Strömquist på kulturchefen MU-avtalet. 

Pontus Björkman

15-10-03_oskarshamns-tidningen_willystromquist_kraversvaravkulturchefen.png


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!