Konstnären


KONSTNÄREN har blivit en av landets mest omdiskuterade konsttidningar. Konstnären är en tidning som skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens konst- och kulturpolitik. Oumbärlig läsning för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i dag. I tidningen introduceras konstnärskap sida vid sida med idé, reflektion och reportage om branschens förutsättningar.

KONSTNÄREN kommer ut fyra gånger per år med en upplaga på 9 500 ex. Tidningen ingår i medlemskapet för Konstnärernas Riksorganisation och utges av AB Svensk Konstnärsservice.

Konstnären 31 2023

KONSTNÄREN #1 2023

Konstnären i teknikrevolutionens tid

Detta är ett nummer om AI och den digitala revolution som återigen är på väg att kullkasta inte bara konstnärers utan också allas vår syn på kreativa processer. Den senaste generationen verktyg som Chat-GPT och Dalle-E 2 har fått många att höja på ögonbrynen, men även skapat oro över konsekvenserna. I detta nummer lyfter vi fram inte bara verktygen i sig, utan hur konstnärer, filosofer, curatorer och andra förhåller sig till den förskjutning i den kreativa processen som den nya tekniken skapar.

konstnaren_pren_620x437

AI-enkät

KONSTNÄREN har skickat ut ett antal frågor om teknikens betydelse för konsten till experter av olika slag, inklusive konstnärer, forskare och filosofer över hela världen. Här är deras svar.

Läs hela artikeln-->

Maskininlärning

maskininlarning1_illustration_dennis_eriksson

Konstnärliga utbildningar står inför stora utmaningar kommande år. Men huruvida automatisering, digitalisering och AI ska integreras i kurser och läroplaner är en öppen fråga. Karolina Modig har träffat en rad företrädare för konst- och designhögskolor för en spaning in i framtiden.

Läs hela artikeln-->

Robert Stasinski: ”Maskiner kan inte känna när de skapar, men det kan vi.”

Konstnaren_robert_fb

Läs hela artikeln-->

Handens arbete, hjärtats tanke

Sara_Edström

Läs hela artikeln-->

Lyft de mjuka arbetsmiljöfrågorna!

sonia-artikel-uppslag

Saknas vanligt hyfs i konstvärlden, eller är konstnärens utsatta position del av ett större arbetsmiljöproblem? Sonia Hedstrand reflekterar.

Läs hela artikeln-->

Kontakta Konstnären

CHEFREDAKTÖR
Robert Stasinski, robert.stasinski(at)kro.se

Så här prenumererar du

PRENUMERERA
För endast 275 kr/år får du fyra fullmatade nummer per år.
Starta din prenumeration idag!

ENSTAKA NUMMER
​För 75 kronor plus porto 25 kronor kan du här beställa enstaka nummer.

ADRESSÄNDRA?
Kontakta kansliet.

Vill du annonsera i Konstnären?

Vi erbjuder möjligheten till annonsering i tidningen Konstnären, våra nyhetsbrev samt på vår hemsida. Kombinationserbjudande finns för annonsering i alla tre kanaler – läs mer här!


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!