omslagspresentation_mindre_kopia_0.jpg

Välkommen på releasen för nya numret av KONSTNÄREN

7 juni 2016

Årets andra nummer av KONSTNÄREN är en pastellkaramell som på många sätt har kommit att handla om konstens ekonomiska värde. Fira med oss på Index tisdag 14 juni. Läsning av konstnären och dramatikern Dimen Abdulla.


Varmt välkomna på releasemingel för årets andra nummer av KONSTNÄREN.
När: Tisdag 14 juni kl 18–20
Var: Index, Kungsbro strand 19, Stockholm

Konstnären och dramatikern Dimen Abdulla läser sin fantastiska text Rutiner kl. 18.30. Öl till självkostnadspris i baren och bra musik.

Ur KONSTNÄREN nr 2 2016:

ÅSA JUNGNELIUS är KONSTNÄREN
Sara Abdollahi har träffat en av Sveriges mest kända glaskonstnärer och pratat om kommersialism, yta och könsmaktsordning, och hur ett konstverk förändras när det hamnar i skyltfönstret på ett lyxvaruhus.

INKÖPARNA: De köper den offentliga konsten
Hur går det till när staten köper konst? Vem bestämmer hur de 15 miljoner som ska läggas på lös konst till Nya Karolinska sjukhuset ska användas? Och varför köper Västra Götalandsregionen så mycket konst i Stockholm? KONSTNÄREN har pratat med dem som har makten över konstpengarna.

REPORTAGE: Den mexikanska konstskatten
Mexiko är det enda landet i världen där konstnärerna har möjlighet att betala skatt med konstverk. På det sättet har mexikanska staten sedan 1957 byggt upp en ovärderlig nationell konstsamling med över 7000 verk av såväl Diego Rivera som Rufino Tamayo, Leonora Carrington och andra konstnärer vars verk idag är värda miljoner.

AKTUELLT: Rätten till namnet CF HILL.
Konstnärer protesterar mot nya konstfirmans namnval: ”respektlöst, okunnigt och ignorant”, säger konstnären Andreas Mangione.

SAMTAL: ”Konstnärsrollen blir ännu mer tydlig och viktig i en krigszon”. Syriske konstnären och curatorn Issa Touma har två års fristad i Gävle, men vägrar att överge hemstaden Aleppo.

Konstnären har blivit en av landets mest omdiskuterade konsttidningar. Det kan bero på att det inte är en vanlig konsttidning. Konstnären är en tidning utan konstkritik, som ändå skärskådar den visuella kulturen och kritiskt granskar dagens kulturpolitik. Oumbärlig läsning för alla som vill och bör veta vad det innebär att vara konstnär i dag. Konstnären publiceras av KRO/KIF och når 9000 bild- och formkonstnärer i Sverige.

Vill du också få tidningen i brevlådan? Här prenumererar du och beställer enstaka nummer.

Tack till Index och Kulturrådet.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!