sara_edstrom_3.jpg

Det är dags för snabba justeringar och beslut - skadorna är redan allt för nedslående.

4 augusti 2020

Vilka beslut kommer i skarp närtid från regeringen? När tänker statsministern visa intresse för landets konstnärer och kulturskapare?


Jag förstår att det kommer krav på kulturministerns avgång. Självklart kommer frustrationen när vi under hela detta erbarmliga coronaår hittills inte alls sett de kraftfulla insatser för en blödande kulturbransch som hade krävts från regeringens sida. Jag har hela tiden känt att vi blivit lyssnade på, men sen har det tagit stopp. Det är helt tydligt att kulturministern inte har statsministerns eller finansministerns öra. Och vi från kulturorganisationerna är frustrerade att inte heller vi har nått fram till dem, och vi sneglar avundsjukt på länder som Tyskland där Angela Merkel tydligt uttalat sig och vidtagit mycket kraftfullare ekonomiska åtgärder än vad Sverige lyckats med. Om denna satsning kan du läsa här.

Coronakrisen blottar alla de sprickor i samhället som naturligtvis hela tiden legat där mer eller mindre under ytan. Det gäller även i högsta grad synen på kultur och vad den har för plats. Jag baxnar över hur till synes vettiga människor och smarta politiker ändå betraktar kulturen som ett särintresse eller som grädde på moset. 

Det är hög tid att regeringen steppar upp och rättar till de skevheter som deras krishantering hittills gett upphov till. Det är fullkomligt orimligt att en hel bransch behandlas med vänsterhanden så här och att vi, då vi ställer helt rimliga krav på utformningen av krisåtgärderna, behandlas som fågelungar som ska vara nöjda med de små smulor som kastas vår väg. Det måste nu snabbt komma tydligare besked inför hösten för att inte konsekvenserna ska bli än mer ödesdigra. 

/Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!