Puppies celebrating

Nu lanserar vi en uppfräschad kro.se!

31 maj 2021

Konstnärernas Riksorganisations hemsida www.kro.se har åtta år på nacken och började bli lite trött – särskilt i mobilen. Det var hög tid att byta skepnad och under våren har vi arbetat för fullt med design och migrering. Nu släpper vi en helt ny sajt på en helt ny plattform! En uppfräschning och ett kliv framåt mot fler spännande framtida funktioner.


När sajten byggdes 2013 kom endast cirka 15% av besöken från mobila plattformar, idag kommer 52% av våra besökare via mobila plattformar. Innehållet på kro.se har växt explosionsartat och svämmat över alla kanter; särskilt stora har sidorna om upphovsrätt och MU blivit, som är viktiga delar av våra kärnverksamhet.

På den nya sajten finns separata ingångar för konstnärer, uppdragsgivare och beslutsfattare för att lättare hitta det som är relevant för respektive målgrupp.

För konstnärer

Här hittar du som är konstnär verktyg som rör olika aspekter av din yrkesroll, såsom utställning, försäljning och gestaltningsuppdrag samt läsa mer om stipendier, arvoden och olika upphovsrättsliga ersättningar och konstjuridik.

För uppdragsgivare

Här hittar du som är uppdragsgivare inom statlig, regional, kommunal eller privat regi information och vägledning kring frågor som rör upphandling av konstnärliga gestaltningar, MU-avtalet, rekommendationer för arvoden med mera.

För beslutsfattare (tjänstepersoner och politiker i kommuner och regioner)

På denna sida hittar har vi sammanställt goda skäl för en kommun, en region och en arrangör att tillämpa MU-avtalet, och tips och råd kring arbetet med att kvalitetssäkra den kommunala kulturpolitiken.

De största förändringarna med den nya sajten:

  • Helt ny responsiv design som framförallt ger bättre upplevelse i mobil och på surfplattor.
  • Vi byter plattform från Drupal till Django. Vi har nu bytt Content Management System, dvs det system som lagrar och hanterar all data för sajten. Den nya sajten blir betydligt snabbare!
  • Nytt menysystem som ska göra det lättare att hitta information och redaktionellt innehåll kopplat till våra kärnfrågor, såsom upphovsrätt, gestaltningsuppdrag, ersättningar, ateljéfrågor med mera.
  • Vi har en fortsatt jämn ström av spännande annonsörer som vill synas på kro.se. Nu lanserar vi ett nytt annonsformat med större synlighet.
  • Förbättrade webbformulär som samlar in data i form av text och bilder för interaktioner som tex. att ansöka om medlemskap eller anmäla sig till en kurs eller ett seminarium, rösta inför fullmäktigeval, etc.
  • Uppfräschad grafisk form.

Vi hoppas att du som besökare skall hitta det du söker på ett enkelt sätt! Nu är också sajten förberedd för framtida nya funktioner – bland annat kommer vi att arbeta för att bygga ut funktionaliteten på kro.se med onlinebaserade verktyg och mer rörligt material .

Hemsidan kommer fortsatt att uppdateras under ett par veckor framöver och vi ber därför om ert överseende med eventuella länkar som inte fungerar.

Hittar du fel eller har synpunkter får du gärna mejla oss på webmaster@kro.se.

Längst upp till höger på sidan hittar du precis som vanligt en länk för att logga in till medlemssidorna. Du har fått användarnamn och lösenord skickat till dig med årsutskicket och fakturan i januari. Om detta kommit bort kontakta Eva Skarbäck på medlemsservice på eva@kro.se så hjälper vi dig få ett nytt.


Nyhetsarkiv


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!