Konstnärernas Riksorganisation fördelar varje år sex vistelsestipendier om vardera två månader i Carina Ari-ateljén i Cité Internationale des Arts i Paris, som totalt omfattar cirka 300 ateljébostäder för residensverksamhet. Huset, byggt 1965, ligger centralt i Maraiskvarteren, med närhet till gallerier, museer och andra verksamheter. Utöver de enskilda ateljébostäderna som består av arbetsyta, sovalkov och kokvrå, finns verkstäder för keramik, koppargrafik och screentryck på papper. Dessa verkstäder kan man få tillgång till på vecko- eller månadsbasis mot extra en avgift.
Alexandra Hedberg, stipendiat januari-februari 2025, sökte främst för att nätverka inom screentryck i Paris men även för att lära sig screentrycka på siden i Lyon.
– Det jag jobbar med, screentryck som samtidskonst, är inte så vanligt i Sverige. Jag saknar kontakt och dialog med andra konstnärer som tänjer på mediets gränser på olika sätt. I Frankrike däremot finns det många som arbetar på det sättet, så resan var ett viktigt sätt för mig att underhålla kontakter jag har, och att knyta nya, berättar hon.
Till vardags är Alexandra Hedberg baserad i Göteborg. Hon är fullmäktigeledamot för Västra Götalandsregionen i Konstnärernas Riksorganisaiton och ingår i riksvalsberedningen. För Konstnärens Riksorganisations medlemmar har hon satt samman en tipslista och delar generöst med sig av bilder för den vill söka eller har tilldelats vistelsestipendium till Carina Ari-ateljén.
I början av varje månad erbjuds ett introduktionsmöte för nytillkomna på Cité. Varje onsdag är det öppna ateljéer. Därutöver arrangeras program och utfärder. Hur mycket man vill ta del av är upp till var och en.
– Cité presenterar möjligheter där man kan ta kontakt, men man får själv ta initiativet. Men främst har man sin ateljé där man kan vara helt i sin egen värld. Det var dagar när jag inte pratade med någon, för koncentrerad arbetsro var ett av skälen till att jag valde att åka på residens. Men man bör inte helt gå in i sin bubbla och glömma att Cité Internationale des Art just erbjuder möjligheter till att knyta internationella kontakter, säger Alexandra Hedberg.
– På ett nätverksmöte lärde jag känna en svensk konstnär från Malmö, en fotokonstnär från New York och en illustratör från Prag. Vi gjorde mycket tillsammans, gick på utställningar till exempel.
Med IAA-kort, som medlemmar kan få genom Konstnärernas Riksorganisation, är inträdet gratis eller rabatterat på de flesta ställen, berättar hon.
– I Paris finns det så många möjligheter att se konst i världsklass på museer och gallerier. Det gav mycket stimulans och inspiration.

Ett allmänt tips är att tänka över vid vilken tid på året som är ideal: när arrangeras mässor eller andra evenemang inom ditt särskilda intresseområde? Ett annat tips är att göra en budget. Hyran för ateljén ligger år 2025 på 615 euro i månaden. Vistelsestipendiaterna tilldelas ett resebidrag på 6 000 kronor av Gefvert Försäkringar, men det finns ofta fler möjligheter att titta på. Alexandra Hedberg kombinerade vistelsen på Cité med en tre dagar lång kurs i screentryck på siden i Lyon, finansierad genom ett bidrag från Charlotte och Otto Mannheimers stiftelse. Hon sökte och fick även pengar från Västra Götalandsregionens internationella resestipendium.
– Det är fantastiskt för ens konstnärliga utveckling att åka på residens, men det gäller att ha en ordentlig budget. Generellt är min erfarenhet att man själv måste vara beredd att stå för åtminstone hälften av de kostnader som en vistelse innebär.



Bild överst på sidan: Konstnären Alexandra Hedbergs praktik består till stor del består av screentryck i stora format för rumsliga installationer. Under stipendievistelsen i Carina Ari-ateljén påbörjade hon verk till en utställning i Katarina kyrka, Stockholm, som visas i oktober 2025.
Intervjun gjordes av Jenny Damberg.
Samtliga foton: Alexandra Hedberg.