SSDD_2204_hemsida

FÖREDRAG: Hållbarhet och skäliga villkor i svensk design – Southern Swedish Design Days, Malmö

Datum: 24 maj 2024
Tid: 11:15-11:45

För fjärde året i rad bjuder Southern Sweden Design Days in besökare från hela världen till Malmö för att utforska den kreativa och dynamiska designscenen. Konstnärernas Riksorganisations finns på plats i Studion i Lokstallarna fredag den den 24 maj kl 11:15-11:45 för att prata om hållbarhet och skäliga villkor i svensk design.

För att upprätthålla en hållbar "Svensk Design" är det avgörande att visa omsorg och ta hänsyn till alla de som är involverade i den ekonomiska värdekedjan och med det förstå behovet av skälig ersättning till formgivare. Detta stöds av tvingande regler i upphovsrättslagen, av EU-kommissionen och även av FN:s globala mål för hållbar utveckling. I detta seminarium reder Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation, ut begreppen. Tillsammans med formgivaren Anna Kraitz samtalar hon om vad det innebär att ta hand om och tillgodose de behov som finns för både uppdragsgivare och formgivare i ett formgivningsuppdrag för att åstadkomma hållbar svensk design.

Katarina Renman Claesson är förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation och har sedan början av 2000-talet specialiserat sig på avtals- och immaterialrätt samt andra konstjuridiska frågor, med särskild fokus på upphovspersonen. I den juridiska rådgivningen möter hon många situationer och avtal som skapat förståelse, kunskap och erfarenhet kring bild- och formkonstnärers juridiska vardagsproblem.

Anna Kraitz är formgivare och arbetar med uppdragsgivare som Källemo, Nola, Design House Stockholm samt egna fristående projekt. Hon är representerad i de fasta samlingarna på Nationalmuseum och har medverkat i stora utställningar i bland annat Tokyo, London, New York och Washington samt erhållit ett flertal svenska stipendier (bland annat Bruno Mathssonpriset 2008). Anna arbetar i Konstnärernas Riksorganisations riksstyrelse samt Expertnämnden för Konsthantverk & Design.

Plats: SSDD Studio, Lokstallarna, Södra Bulltoftavägen 51, i Malmö
Vem kan delta? Öppet för alla intresserade.
Avgift: Inträde 75 kr, studenter 45 kr, 0-18 år gratis – kan förköpas via SSDD eller på plats. Läs mer här https://southernswedendesigndays.com/sv/biljett-main-location


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!