Kurser

För bild- och formkonstnärer

Varje år arrangerar vi kurser för bild- och formkonstnärer på flera platser i landet. Här nedan kan du läsa om aktuella och tidigare kurser. Aktuella kurser har alltid information om kursdatum och länk till anmälan. Tidigare kurser finns ibland sammanfattade i video- eller textform.

För beställare/arrangörer

Vi genomför även kurser och föreläsningar på uppdrag av beställare, arrangörer, utbildningsinstitutioner och myndigheter inom ämnen som MU-avtalet, Lagen om offentlig upphandling, Upphovsrätt, Enprocentsregeln för konstnärliga gestaltningar och Årets konstkommuner - ”Så kan kommunen kvalitetssäkra sin konstpolitik”. Vill ni diskutera eller beställa en kurs eller en föreläsning kontakta Eva Månsson, verksamhetschef på Konstnärernas Riksorganisation.

Konstpolitisk fortbildning! En studiecirkel om kulturpolitik i praktiken

Konstnärernas Riksorganisations lokalförening i Stockholms Län startar nu upp studiecirklar om konstpolitiska frågor i samarbete med Studiefrämjandet. 

Det finns platser kvar! Startar den 22/1
Anmälan görs till mail@jonbrunberg.com

Vill du lära dig mer om hur kulturpolitiken funkar i praktiken och hur du kan arbeta för att påverka den? Då är studiecirkeln ”Konstpolitisk fortbildning” något för dig! Cirkeln vänder sig i första hand till konstnärer och konsthantverkare. Du behöver inte vara medlem i Konstnärernas Riksorganisation.

Syftet med kursen är att få en överblick över konst- och kulturpolitiken i dag och historiskt och vilka organisationer, institutioner och andra aktörer som är involverade – att lära oss mer om hur konstnärsorganisationer som KRO arbetar och har arbetat med viktiga frågor – och om hur politiskt påverkansarbete fungerar i praktiken och vilka metoder som används i det arbetet.

I folkbildningens anda så lär vi oss tillsammans. Vi använder oss av samläsning av dokument, gemensamma kartläggningar och diskussioner i studiecirkelns form. Vid några tillfällen kommer gäster med erfarenhet av kulturpolitiskt arbete att medverka.

Kursplatser och anmälan
Antal platser: 10 st plus kursledare 
Anmälan görs till mail@jonbrunberg.com senast 5 januari 2018. 
Anmälningsavgift: 50 kr (självkostnadspris för att täcka del av lokalkostnad). 
Anmälan är bindande! Platsen säkras med inbetalning av anmälningsavgift. Anmäl dig bara om du avser att närvara vid minst tre av fyra tillfällen. Anmälningsavgiften återbetalas ej!

Plats och tid
Plats: Konstskolan Basis, Modellsalen, Folkungagatan 147, 116 30 Stockholm
Tid: måndagar 17-19.15
Antal tillfällen: 4 st, prel. datum: 22/1, 5/2, 19/2, 5/3
Kursledare: Jon Brunberg
För mer information kontakta Jon Brunberg på tel. 070-314 36 92 eller mail@jonbrunberg.com

I samarbete med 
 

Gratis online-kurs om upphovsrätt

Den globala upphovsrättsorganisationen CISAC, där Bildupphovsrätt finns representerade i styrelsen, har tillsammans med den brittiska utbildningsplattformen FutureLearn skapat en unik, kostnadsfri utbildning om upphovsrätt. Kursen "Exploring Copyright: History culture industry" är fyra veckor lång, på engelska, vänder sig till yrkesverksamma, studenter och andra som är intresserade av att veta mer om upphovsrätt och dess historia från renässansen till idag. 

Läs mer och anmäl dig på: https://www.futurelearn.com/courses/exploring-copyright/

Konsten att söka ett gestaltningsuppdrag

På kursen går vi igenom processen fram till en färdig ansökan och ger tips om vad man ska tänka på. Kursen riktar sig till yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare såväl som konststuderande.

Föreläsare

Mikael Adsenius, tidigare utställningschef Moderna Museet och chef Statens konstråd, vice ordförande Baltic Art Center.
Marianne Jonsson, konstnär och arkitekt, jobbar som konstprojektledare med gestaltningar i det offentliga rummet.
Sofie Grettve, förbundsjurist på KRO/KIF och tillhandahåller den juridiska rådgivningen som erbjuds medlemmarna.

Grundkurs om ekonomi och företagande

Konstnärernas Riksorganisation får många frågor av våra medlemmar om ekonomi, bokföring, moms, deklaration och företagsform. Vi erbjuder därför dig som yrkesverksam konstnär en avgiftsfri grundkurs i företagande. Kortkursen är öppen för alla bild- och formkonstnärer. Vilka frågor har du som som rör ditt företagande? Vad gör jag med alla mina kvitton? Vilken företagsform är bäst för mig? Hur gör jag när jag bokför? Hur ska försäljning redovisas? Ska jag ha en revisor? Moms? Många av dessa frågor kommer våra duktiga ekonomer Tony och Dimitrios att reda ut under kursen. Du kommer även att ges möjlighet att ställa dina frågor.

Kursledarna Tony Papadopoulos & Dimitrios Soulios har lång erfarenhet av bokföring och redovisning inom ideella organisationer och mindre företag inom kultursektorn. Fler kursdatum kommer framöver.

Avtal och tvist

Årets första kurs 2018 blir i Kalmar!

Tillsammans med konstkonsulenten i Kalmar bjuder Konstnärernas Riksorganisation in alla konstnärer till en Avtalskurs inom konstområdet. Sofie Grettve, jurist på Konstnärernas Riksorganisation och Erik Hellsten, jurist inom konst och designområdet, skribent (Avtal&Tvist) och domare, kommer att hålla en intressant och matnyttig kurs i Avtalsrätt och vad som gäller vid utställningar, offentlig konst mm.

Tid:  Torsdag den 25 jan kl 10-16

Plats: Konstmuseet i Kalmar

Kursen är kostnadsfri, först till kvarn! MAX 50 personer. Ni anmäler er direkt till info@kalmarkonstmuseum.se senast 18 januari. Ange vid anmälan om ni har allergier, är vegan eller vegetarian. Vi bjuder på fika på morgon och eftermiddag. Lunch köper du själv.

Program 
9.30-10 Kaffe med dopp 

Pass 1 (kl 10-12)
Avtalets olika komponenter (anbud/accept/acceptsfrist)
Formkrav (måste överenskommelser vara skriftliga?)
Vanliga sätt hur ett avtal kommer till stånd 
Förklaringsmisstag, god tro/ond tro
Fullmakt 

Pass 2 (kl 13-15)
Vad händer om man inte håller det man lovat?
Olika sätt att omförhandla
Partsbyte (uppdragsgivare/uppdragstagare)
Begränsa sina skador
Skadestånd
LUNCH (som man själv betalar ex Park Hermina)

Pass 3 + 4 (kl 15-16) Exempel på avtal specifika inom konstsektorn
Utställningsavtal
Uppdragsavtal för konstnärliga gestaltningar
Formgivningsavtal/licensavtal
Samarbetsavtal 
Kaffe och frågestund

Ni anmäler er till info@kalmarkonstmuseum.se senast 18 januari. Kostnadsfritt och först till kvarn! MAX 50 personer.

Kursmaterial i videoform

Nu finns vår kurs Avtal och tvist i videoform! Konstnärernas Riksorganisation introducerade under hösten 2015 en ny tjänst i form av olika utbildningsrelaterade insatser inom ekonomi och juridik med syfte att ge praktiska verktyg till konstnärer i deras yrkesverksamhet.Nu finns den första kursen Avtal och tvist sammanfattad i tre korta informationsfilmer riktade till konstnärer. Vägledare är Sofie Grettve, jurist Konstnärernas Riksorganisation.

Hur avtal blir till (del 1) Hur avtal blir till (del 2).
Den svenska avtalsmodellen, anbud och accept – hur ett bindande avtal kan komma tillstånd.

Om Uppdragsavtal (del 3)
Några av de vanligaste delarna i uppdragsavtal, vad som är bra att tänka på oavsett uppdragets art och omfattning.

AVTAL & TVIST – en handbok 

Det har saknats en samlad framställning om juridiken kring olika samarbeten på konstområdet. Nu har den äntligen kommit. AVTAL & TVIST av juristen och konstnären Erik Hellsten, är standardverket som alla konstnärer och formgivare bör ha i bokhyllan, att ta fram när ett avtal ska skrivas eller ett samarbete tar form.

Ordinarie pris för boken är 290 kr. Medlemmar i Konstnärernas Riksorganisation får 50 kr rabatt vid angivande av rabattkoden JAG-ÄR-MEDLEM-I-KRO vid check-out. Medlemskap ska kunna styrkas vid förfrågan.

Du kan köpa boken och läsa mer på www.avtalochtvist.se

Formgivning och avtalens betydelse

Formgivning och avtalens betydelse är en kurs om schyssta avtal inom formgivningsbranschen. I kursen får du som deltagare en grundlig genomgång av formgivningsbranschens ekonomiska och rättsliga frågor. Jurist Christina Wainikka och designer Johanna Asshoff ger exempel och svarar på frågor kring formgivares behov och belyser dilemman och frågeställningar de kan ställas inför.

Föreläsare

Christina Wainikka, jurist och forskare som skrivit flera böcker, bland annat den nyligen släppta boken Designrätt - de överlappande skydden.
Johanna Asshoff, designer, produktions- och kvalitetsansvarig på Svenskt Tenn och en av grundarna av designstudion Asshoff & Brogård.

Kursmaterial

Bildspel.

Text. 

Tvistlösning för konstnärer och formgivare

Tvistlösning för konstnärer och formgivare är en föreläsning med fokus på vad som gäller när ett samarbete faller ihop. Kursen inleds med en repetition av vad ett avtal är och hur det kan uppkomma. Därefter pratar vi om de första ställningstagandena när ett samarbete börjar kärva, följt av tips om förlikningsförhandlingar när det har uppstått en tvist. Efter detta pratar vi om att väcka talan i tingsrätten och att använda Kronofogdemyndigheten.

Föreläsare

Erik Hellsten är jurist och konstnär med examen från Stockholms universitet och Konstfack. Han har jobbat med juridik för konstnärer och formgivare under mer än tio år, bland annat som jurist vid KRO/KIF, skribent och domare. Han har ocksåvarit ledamot i Konstnärernas Riksorganisations riksstyrelse. Han är författare till Avtal & Tvist – Konstnärernas avtals- och tvistlösningshandbok och redaktör och medförfattare till boken MU – Vägen till ett avtal. Han har ofta föreläst om konstnärers och formgivares speciella arbetsvillkor för både utövare och arrangörer. I sitt konstnärskap låter han juridiska och konstnärliga metoder mötas och ta näring av varandra.