Kurser och seminarier

Grundkurs om ekonomi och företagande

Konstnärernas Riksorganisation får många frågor av våra medlemmar om ekonomi, bokföring, moms, deklaration och företagsform. Vi erbjuder därför dig som yrkesverksam konstnär en avgiftsfri grundkurs i företagande. Kortkursen är öppen för alla bild- och formkonstnärer. Begränsat antal platser (först till kvarn gäller). 

Vilka frågor har du som som rör ditt företagande? Vad gör jag med alla mina kvitton? Vilken företagsform är bäst för mig? Hur gör jag när jag bokför? Hur ska försäljning redovisas? Ska jag ha en revisor? Moms?

Många av dessa frågor kommer våra duktiga ekonomer Tony och Dimitrios att reda ut under kursen. Du kommer även att ges möjlighet att ställa dina frågor.

Kursledarna Tony Papadopoulos & Dimitrios Soulios har lång erfarenhet av bokföring och redovisning inom ideella organisationer och mindre företag inom kultursektorn.

Stockholm FULLTECKNAD!
Tid: 9 oktober kl 13-17
Plats: Sensus, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm

Göteborg  FULLTECKNAD!
Tid: 18 oktober kl 13-17 
Plats: KKV, Sockerbruket 44 

Malmö FÅ PLATSER KVAR!
Tid: 25 oktober kl 13-17
Plats: Media Evolution, Stora Varvsgatan 6A, Malmö 

Välkommen med din anmälan!
OBS! Begränsat antal så viktigt att du meddelar att du kommer.

 

Illustration: Peter Bergman

KRO/KIF i Uppland, Bror Hjorths hus och Kulturenheten vid Region Uppsala bjuder in till

Tvistlösning för konstnärer och formgivare

En föreläsning med fokus på vad som gäller när ett samarbete faller ihop. Vi inleder med en repetition av vad ett avtal är och hur det kan uppkomma. Därefter pratar vi om de första ställningstagandena när ett samarbete börjar kärva, följt av tips om förlikningsförhandlingar när det har uppstått en tvist. Efter detta pratar vi om att väcka talan i tingsrätten och att använda Kronofogdemyndigheten.

Föreläsare

Erik Hellsten är jurist och konstnär med examen från Stockholms universitet och Konstfack. Han har jobbat med juridik för konstnärer och formgivare under mer än tio år, bland annat som jurist vid KRO/KIF, skribent och domare. Han har ocksåvarit ledamot i KRO:s riksstyrelse. Han är författare till Avtal & Tvist – Konstnärernas avtals- och tvistlösningshandbok och redaktör och medförfattare till boken MU – Vägen till ett avtal. Han har ofta föreläst om konstnärers och formgivares speciella arbetsvillkor för både utövare och arrangörer. I sitt konstnärskap låter han den juridiska och konstnärliga metoden mötas och ta näring av varandra.

Varmt välkomna!

Dag och tid: 4 september 2017, kl 9:30-13
Plats: Bror Hjorths hus, Norbyvägen 26, Uppsala

Anmälan: johannes.ehnsmyr@regionuppsala.se
Workshopen är gratis och vi bjuder på lättare lunch. Begränsat antal platser, anmälan krävs. 

Formgivning och avtalens betydelse

En kurs om schyssta avtal inom formgivningsbranschen. I kursen får du som deltagare en grundlig genomgång av formgivningsbranschens ekonomiska och rättsliga frågor. Jurist Christina Wainikka och designer Johanna Asshoff ger exempel och svarar på frågor kring formgivares behov och belyser dilemman och frågeställningar de kan ställas inför. 

Föreläsare

Christina Wainikka, jurist och forskare som skrivit flera böcker, bland annat den nyligen släppta boken Designrätt - de överlappande skydden.
Johanna Asshoff, designer, produktions- och kvalitetsansvarig på Svenskt Tenn och en av grundarna av designstudion Asshoff & Brogård. 

Kursmaterial till Formgivning och avtalens betydelse (bildspel)

Kursmaterial till Formgivning och avtalens betydelse (text)

Illustration: Henrik Franklin

Framgång i förhandling 

Om du behöver förhandla i ditt arbete men tycker att det är svårt är det här kursen för dig! Att vara en framgångsrik förhandlare behöver inte vara svårt. Det handlar om konkreta saker och om att veta vad som är viktigt, både för dig själv och den du förhandlar med. Under den här halvdagskursen kommer vi att blanda praktiska övningar med teori. Målet med kursen är att du ska lära dig förhandlingens tre steg och att du nästa gång du ska förhandla ska känna dig trygg i situationen och kanske rent av tycka att det ska bli kul!

Föreläsare 

Edel Karlsson Håål, tidigare förhandlingschef med mångårig erfarenhet av förhandlingar och förhandlingsutbildningar 

Kursmaterial Framgångsrik förhandling

Illustration: Henrik Franklin

CISAC lanserar gratis online-kurs om upphovsrätt

Den globala upphovsrättsorganisationen CISAC, där Bildupphovsrätt finns representerade i styrelsen, har tillsammans med den brittiska utbildningsplattformen FutureLearn skapat en unik, kostnadsfri utbildning om upphovsrätt. Kursen "Exploring Copyright: History culture industry" är fyra veckor lång, på engelska, vänder sig till yrkesverksamma, studenter och andra som är intresserade av att veta mer om upphovsrätt och dess historia från renässansen till idag. 

Läs mer och anmäl dig på: https://www.futurelearn.com/courses/exploring-copyright/

Upphovsrätt i  praktiken

En föreläsning som behandlar frågorna: På vilket sätt kan upphovsrätten sätta gränser för vad jag får göra? I vilka situationer kan jag åberopa det upphovsrättsliga skyddet för att hindra andra från att använda sådant som jag skapat på ett sätt som jag inte vill? 

Föreläsare

Christina Wainikka, jurist och forskare som skrivit flera böcker, bland annat boken Konstjuridik - med fokus på konstnären (tillsammans med Katarina Renman Claesson).
Katarina Renman Claesson, juristforskare, författare och föreläsare som under många år fördjupat sig i särskilt upphovsrätt och konstjuridik. 

Se, lyssna och lär mer om upphovsrätt för konstnärer i videoupptagningen av föreläsningen.

Illustration: Felicia Fortes

Konsten att söka ett gestaltningsuppdrag

På kursen går vi igenom processen fram till en färdig ansökan och ger tips om vad man ska tänka på. Kursen riktar sig till yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare såväl som konststuderande.

Föreläsare

Mikael Adsenius, tidigare utställningschef Moderna Museet och chef Statens konstråd, vice ordförande Baltic Art Center.
Marianne Jonsson, konstnär och arkitekt, jobbar som konstprojektledare med gestaltningar i det offentliga rummet.
Sofie Grettve, förbundsjurist på KRO/KIF och tillhandahåller den juridiska rådgivningen som erbjuds medlemmarna.

Illustration: Felicia Fortes

Nu finns vår kurs Avtal och tvist i videoform!

KRO/KIF introducerade under hösten 2015 en ny tjänst i form av olika utbildningsrelaterade insatser inom ekonomi och juridik specifikt för konstnärer med syfte att ge praktiska verktyg till konstnärer i sin yrkesverksamhet. Nu finns den första kursen om Avtal och tvist sammanfattad i tre korta informationsfilmer riktade till konstnärer.

Hur avtal blir till. Del 1 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Den svenska avtalsmodellen, anbud och accept – hur ett bindande avtal kan komma tillstånd.

Hur avtal blir till. Del 2 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Den svenska avtalsmodellen, acceptsfrist – hur länge kan ett anbud kan göras gällande, och vad menas med ”oren accept”?

Om Uppdragsavtal. Del 3 av 3 med Sofie Grettve, jurist KRO/KIF.
Några av de vanligaste delarna i uppdragsavtal, vad som är bra att tänka på oavsett uppdragets art och omfattning.

Illustration: Felicia Fortes

AVTAL & TVIST – en handbok 

Det har saknats en samlad framställning om juridiken kring olika samarbeten på konstområdet. Nu har den äntligen kommit. AVTAL & TVIST av juristen och konstnären Erik Hellsten, är standardverket som alla konstnärer och formgivare bör ha i bokhyllan, att ta fram när ett avtal ska skrivas eller ett samarbete tar form.

Ordinarie pris för boken är 290 kr. Medlemmar i KRO/KIF får 50 kr rabatt vid angivande av rabattkoden JAG-ÄR-MEDLEM-I-KRO-KIF vid check-out. Medlemskap ska kunna styrkas vid förfrågan.

Deltagare vid AVTAL &T VIST-föreläsningarna får köpa boken till rabatterat pris 240 kr.
Kort eller kontant på plats.

Du kan köpa boken och läsa mer på www.avtalochtvist.se