Bidrag till det offentliga samrådet om framtiden för EU:s kulturfinansiering och den fleråriga budgetramen (MFF) 2028–2034

Pandemins långtgående konsekvenser, följt av politiska förändringar och ekonomiska nedskärningar, har försvagat Europas konst- och kultursektor. Konstnärernas Riksorganisation, som representerar professionella bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige, välkomnar nu chansen att delta i Europeiska kommissionens samråd om framtida EU-finansiering för kultur. Det finns ett akut behov av långsiktiga, stärkta stödstrukturer för konstnärer och kulturaktörer i hela EU.

Inledning

Som företrädare för professionella bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige välkomnar Konstnärernas Riksorganisation möjligheten att bidra till Europeiska kommissionens samråd om framtida EU-finansiering för kultur. Pandemins påverkan, följt av pågående budgetnedskärningar och politiska skiften inom EU:s medlemsstater, har tydliggjort det kulturella och konstnärliga ekosystemets sårbarhet och det akuta behovet av starkare och långsiktigt stöd till konstnärer och kulturaktörer i hela EU.

Pandemins och nedskärningarnas påverkan på konstnärer

  • Enligt Ernst & Youngs studie om Europas kulturella och kreativa branscher (KKB) förlorade sektorn sammanlagt 199 miljarder euro i omsättning under 2020 – en nedgång på 31 %. Bildkonsten drabbades hårt med ett tapp på 38 %, motsvarande 53 miljarder euro. Scenkonsten drabbades katastrofalt med ett tapp på 90 %, medan musiksektorn förlorade 75 %.
  • Kultursektorn sysselsatte 3,8 % av EU:s totala arbetskraft 2023, cirka 7,8 miljoner personer. Konstnärer är överrepresenterade i deltids- och frilansarbete, vilket gör dem särskilt sårbara vid kriser.
  • Endast 71,7 % av konstnärer och författare arbetade heltid, jämfört med 81,2 % i övriga arbetskraften. Den höga andelen egenanställning och projektbaserat arbete ökade dessutom utsattheten för ekonomiska chocker.
  • I Sverige har de offentliga utgifterna för kultur i genomsnitt minskat med 26 % under de fyra åren efter pandemin.

Varför Europa behöver en starkare kulturpolitik

Konstnärernas Riksorganisation instämmer i Culture Action Europe:s upprop:

  • Minst 2 % av EU:s totala budget bör avsättas till kultur i nästa MFF.
  • Kreativa Europa måste förbli ett avskilt och synligt program med ökade resurser.
  • Inför mikrobidrag och förenklade ansökningsprocesser.
  • Integrera kultur som en tvärsektoriell prioritet i andra EU-program.
  • Säkerställ rättvisa arbetsvillkor i alla EU-finansierade kulturprojekt.

Rekommendationer från Konstnärernas Riksorganisation

  1. Utöka behörigheten till solo- och småskaliga initiativ
  2. Erkänn och inkludera bild- och samtidskonst
  3. Erkänn ateljébaserat och icke-marknadsinriktat arbete
  4. Förbättra rörligheten genom anpassade mobilitetsprogram
  5. Skapa finansieringsspår för utställnings- och produktionsstöd
  6. Förenkla ansöknings- och rapporteringsprocesser

Avslutning

I den post-pandemiska verkligheten kämpar Europas konstliv. Samtidigt växer insikten om kulturens och konstnärernas avgörande roll för demokrati, folkhälsa och kreativ utveckling. Konstnärernas Riksorganisation stödjer en stark, rättvis och inkluderande EU-kulturpolitik och uppmanar kommissionen att satsa långsiktigt och visionärt – där alla konstformer, inklusive bildkonst, konsthantverk och form, får ta plats.


Häng med i konstnärspolitiken!

Välkommen att prenumerera på Konstnärernas Riksorganisations konstnärspolitiska nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut cirka 4 gånger per år och ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren. Det riktar sig i första hand till politiker eller tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional eller kommunal nivå.

Vi delar inte din epost med någon

Är du medlem?

Då får du redan dessa – och många fler nyheter – som del av ditt månatliga medlemsbrev och behöver inte anmäla dig här!