Intensiva dagar för oss på Konstnärernas Riksorganisation. Vi blir löpande inbjudna till media för att kommentera, som vår ordförande Sara Edström sa i Studio Ett i P1 igår em, "ett sluttande plan" vad gäller fri konst och armlängds avstånd i vårt land.
Läs mer om våra fokusområden som vi pekat ut inför riksdagsvalet i höstas och som vi gemensamt arbetar för:
Billedkunstnernes Forbund (BKF) i Danmark tog initiativ till en träff med Konstnärernas Riksorganisation och Norske Billedkunstnere (NBK) för att prata om vilka frågor som är aktuella och brännande i de olika länderna just nu vad gäller organisering och konstpolitik.
På Konstnärernas Riksorganisations riksmöte den 4 maj valdes en ny styrelse. Vi passar på att ställa tre frågor till Sara Edström, ny ordförande och Margot Barolo, ny viceordförande, för att höra vilka de de är, vad deras förhållande till konst är och vilka konstnärspolitiska frågor de tycker är viktiga att driva.
Konstnärens chefredaktör Sofia Curman har gått på konferens i New York och fått inblick i en konstscen som inte skäms över att prata om pengar.
I samband med Konstnärernas Riksorganisations riksmöte 2019, arrangerar vi ett seminarium för deltagarna i riksmötet samt andra intresserade. Seminariet hålls fredag den 3 maj kl. 13-17 på Svensk Form i Stockholm. Det är kostnadsfritt men föranmälan krävs.
Vi har under åren fått många förfrågningar från arrangörer och politiker om argument för att kunna driva frågan om höjda kulturanslag för att konstnärerna ska få skäliga ersättningar.
Vi – 23 kulturskaparorganisationer, som tillsammans representerar över 150.000 upphovspersoner och utövande konstnärer inom alla konstområden i Sverige – har samlats i ett upprop för att uppmana ansvariga politiker att stödja den historiskt viktiga nya upphovsrättslagstiftning, som under flera år förhandlats fram inom EU.
Den 11 mars börjar Zandra Thuvesson arbeta som politiskt sekreterare på kansliet. Zandra vikarierar för Pontus Björkman som är tjänstledig till januari 2020. Vi passar på att ställa tre frågor till Zandra.
Alla medlemmar i Konstnärernas Riksorganisation är välkomna till Riksmöte 2019 som hålls lördagen den 4 maj i Stockholm. I samband med riksmötet kommer det att ordnas ett seminarium fredagen den 3 maj.

Sidor