KONSTNÄREN #4 2017

”Han svarade med att jag inte skulle vara arg, för om jag slår honom så slår han tillbaka, vi kan väl dansa istället? Sedan tog han båda mina händer och sade att han sitter i många styrelser.”
Text: 

Så slutar ett av vittnesmålen i #konstnärligfrihet, konstvärldens upprop mot sexism och sexuella trakasserier i branschen. Kvinnan, som sagt ifrån när hon blev ofrivilligt kysst på munnen, var en ung student på en konsthögskola. Mannen en välkänd konstnär.

Under tre år satsar Statens konstråd på offentlig konst i miljonprogramsområden. Projekten utgår från invånarnas önskningar. Men vad innebär egentligen medborgardialog i en konstnärlig process? KONSTNÄREN har följt Johanna Billings samarbete med en grupp unga dansare på Råslätt i Jönköping.
Text: 

– Det finns en komplexitet i Konst händer – och det är en annan komplexitet än den man först ser, säger Johanna Billing på telefon.

Sofia Curman: I en bransch som präglas av usla villkor kan det kosta för mycket att prata om sexuella trakasserier

Ingress: 
Samma morgon som jag skriver det här får jag veta att konstnärer mobiliserar sig inför ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier likt de som redan undertecknats av kvinnor, transpersoner och ickebinära i många andra branscher som en följd av #metoo.
Kampanjerna #metoo och #NotSurprised har fått människor över hela världen att sätta ner foten mot sexism och sexuella trakasserier. Konsten är knappast befriad från den typen av maktmissbruk. Snövit Snow Hedstierna vittnar om konstnärens utsatthet på en stenhård marknad där business och pleasure blandas ogenerat.
Text: 

 

Jag står på ett frukostmingel på en av världens största konstmässor. En känd gallerist ler mot mig på ett avslappnat sätt som om vi redan känner varandra. Han och jag har aldrig träffats förut – det enda han vet om mig är att jag har ett VIP-kort kring min hals precis som han.

– Du har så vackra ögon, har du hört det förut?  Jag skulle älska att se dig gå ner på knä och suga av mig och få se in i dem, djupt in, säger han.

Prenumerera på RSS - KONSTNÄREN #4 2017