KONSTNÄREN #4 2018

I årets fjärde nummer av KONSTNÄREN utforskar vi olika slags konstnärsroller. Det visar sig att det enklaste men också mest radikala sättet att bryta med myten om det ensamma konstnärsgeniet är att arbeta i grupp. Det kan vara i kollektiv med andra konstnärer, eller i projektgrupper med andra yrkesroller: klimatforskare, webbingenjörer, lärare eller arkitekter.

Vi träffar tre nytänkande konstnärskollektiv som på olika sätt tar sig an sin samtid och framtid. Cyberfeministerna 0s+1s Collective visar i sina projekt behovet av en mer jämlik digital värld. Art Lab Gnesta är en plats där konst skapas och ställs ut, och som har kommit att kretsa kring det lokala kärret och klimatfrågor. Japanska Team Lab är ett gigantiskt högteknologiskt kollektiv som klarar att skapa konst utan konstnärlig ledare.

Vi tittar också på hur nya branscher, som dataspelsvärlden, söker konstnärer för samarbete. Och i ett reportage möter vi konstnärer som i byggboomstider ser som sin uppgift att bidra med sitt  perspektiv på stadsplanering. Vad är konstens och konstnärernas plats i de nya lyxiga bostadsområdena? Och vad menas egentligen med begreppet hållbart?

Artiklar ur detta nummer av konstnären

Här kan du läsa några artiklar ur detta nummer av konstnären