KONSTNÄREN #1 2020: Konstnär på 20-talet

I det första numret på det nya decenniet blickar KONSTNÄREN framåt, ut över 20-talet och dem som ska vara med och forma dess konstscen.

Vi träffar fem konsthögskolestudenter i olika skeden av utbildningen och pratar om konstens framtid. Konstvärlden är naturligtvis inte en isolerad ö utan påverkas av allt annat som händer i världen, det märks inte minst den här vintern när det nya coronaviruset har en hel värld i sitt grepp.  Klimatförändringar gör resandet och stora transporter mellan världsdelar till en moralisk fråga, naturkatastrofer och epidemier får konstbiennaler, mässor och utställningar att ställa in. På lokal nivå oroas också många konstnärer över hur högerpolitiska vindar påverkar utvecklingen av stipendiesystem och offentliga kulturmedel. Det finns också anledning att på allvar börja vakta om konstnärlig frihet. Kommer fler kommuners politiker ta efter Sölvesborgs exempel och lägga sig i vilka uttryck och motiv som är lämpliga för offentlig konst?

Vad förväntar sig konststudenterna av branschen de ska ingå i? Vilket ansvar känner de för omvärlden och vilka möjligheter ser de att leva som konstnär kommande decennier? Några saker tycke de alla vara överens om – det behövs nya och fler plattformar för konst, fler vägar in i konstlivet och mer och tätare samarbete mellan konstnärer.