KONSTNÄREN #1 2019: Hur går konstnärlig produktion till?

Theresa Traore Dahlberg som fick Beckers konststipendium i höstas, hade fyra månader på sig att planera och producera sin första stora separatutställning. I en produktionsdagbok skriven för KONSTNÄREN får vi följa hennes väg fram till vernissage på Färgfabriken i Stockholm.

Det är en krokig väg kantad av ändringar av idéer, känslan av att fokusera på fel saker, lyckan att äntligen befinna sig i installationsperioden, familjelogistik och nervositet över invigningstal. Theresa Traore Dahlberg har haft ett fantastiskt år där den hyllade Beckers-utställningen bara är en del – hon har också rönt otroliga framgångar över hela världen med sina dokumentärfilmer. Dagboken ger ett vardagligt perspektiv på genombrottet och ger en bild av hur konstnärlig produktion kan gå till.

Årets första nummer av KONSTNÄREN bjuder på flera inblickar i olika typer av produktion. Vi möter tre konstnärer som tagit det modiga klivet in i långfilmsproduktion. Från att arbeta ensam eller i små grupper i en konstvärld utan egentliga regler, har de nu flyttat sina konstnärliga experiment till vita duken och arbetar som ledare för stora team och med krav på att nå en bred biopublik. Hur behåller man sin konstnärliga integritet genom hela filmproduktionens näringskedja?

Vi får också följa en yrkesgrupp vars produktion är helt beroende av konstnärerna, men också av förmågan att navigera i ett ständigt skiftande medielandskap – konstrecensenterna. Och vi besöker ett galleri i Los Angeles där konsten som visas producerats under meditation.

Artiklar ur detta nummer av konstnären

Här kan du läsa några artiklar ur detta nummer av konstnären